Γυναικολογική ογκολογία

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας

Γυναικολογικός καρκίνος ονομάζεται κάθε καρκίνος που ξεκινά σε γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

 

Οι πέντε κύριοι τύποι καρκίνου που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας είναι:

 

• Του τραχήλου της μήτρας.

• Των ωοθηκών .

• Της μήτρας.

• Του κόλπου.

• Του αιδοίου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι καρκίνος που αναπτύσσεται στους ιστούς της ωοθήκης. Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοήθων όγκων των ωοθηκών είναι επιθηλιακής προέλευσης. Η διάγνωση των κακοήθων όγκων των ωοθηκών σπάνια γίνεται έγκαιρα, αφού οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή απλώς να έχουν ήπια, μέχρις ότου η ασθένεια είναι σε προχωρημένο στάδιο. Για αυτό το λόγο, έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, καθώς όταν διαγιγνώσκεται συνήθως συνυπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι των καλοηθών επιθηλιακών όγκων, συμπεριλαμβανομένων των ορωδών αδενωμάτων, βλεννωδών αδενωμάτων και των όγκων Brenner. Οι καρκινικοί όγκοι επιθηλιακών είναι καρκινώματα. Οι κακοήθεις όγκοι προκαλούν διήθηση του στρώματος, ενώ οι εμφυτεύσεις στο περιτόναιο και στο επίπλουν έχουν διηθητικό χαρακτήρα.

Κύρια συμπτώματα του
καρκίνου των ωοθηκών:

 • Μάζα στη κοιλιακή χωρά.
 • Πυελικό ή κοιλιακό άλγος.
 • Δυσκολία σίτισης.
 • Απότομη απώλεια βάρους.
 • Κοιλιακή διόγκωση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

 

Οι καρκίνοι του κόλπου είναι εξαιρετικά σπάνιοι καρκίνοι και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1-2% του συνόλου των γυναικολογικών καρκίνων. Η πλειοψηφία των καρκίνων του κόλπου αφορούν το πλακώδες επιθήλιο (σε ποσοστό 85%), αλλά το αδενοκαρκίνωμα του κόλπου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεαρές γυναίκες μεταξύ ηλικιών 17 και 21 ετών, και σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό μετάστασης σε λεμφαδένες και στους πνεύμονες.

 

Αιτιολογία

Στο 70 % των περιπτώσεων ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας κόλπου συνυπάρχει και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN). Ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου παραμένει ο ιός HPV.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του κόλπου μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης και περιλαμβάνει επαρκή βιοψία πλήρους πάχους του κολπικού επιθηλίου προς ιστολογική επιβεβαίωση. Επίσης, ο τράχηλος της μήτρας πρέπει να εξεταστεί σχολαστικά για τυχόν παρουσία καρκίνου του τραχήλου, ενώ μια μαγνητική τομογραφία πυέλου θα βοηθήσει στην διαπίστωση τυχόν μεταστάσεων από τον κόλπο, καθώς και την ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων.

 

Θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργείο σε συνδυασμό με ακτινοβολία της πυέλου, αναλόγως και του σταδίου της νόσου.

 

 

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος στις δυτικές χώρες. Εμφανίζεται στο ενδομήτριο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Έχει καλά ποσοστά ίασης ειδικά όταν διαγιγνώσκεται σε αρχικά στάδια.

 

Συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου:

Μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια πριν την εμμηνόπαυση, ασυνήθιστα αυξημένη ροή κατά την περίοδο, χρονικά διαστήματα αιμορραγίας μεταξύ 2 εμμηνορυσιακών κύκλων, είναι ενδείξεις για διερεύνηση.

 

Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε επεισόδιο κολπικής αιμόρροιας αποτελεί ένδειξη για άμεσο γυναικολογικό έλεγχο.

 

Πιο σπάνια, οι ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, πυελικό άλγος ή το αίσθημα πίεσης στη κοιλιά, η απώλεια σωματικού βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις καρκίνου του ενδομητρίου.

 

 

 

Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου:

 • Η ηλικία >50 ετών.
 • Η παχυσαρκία.
 • Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης με αντισυλληπτικά, όταν δεν συνοδεύονται από προγεστερόνη.
 • Η ατοκία.
 • Η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
 • Η αραιομηνόρροια (μεγάλα χρονικά διαστήματα απουσίας περιόδου μέσα στο έτος π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)).
 • Η παρατεταμένη λήψη ταμοξιφαίνης.
 • Το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο ενδομητρίου, παχέος εντέρου ή ωοθηκών (σύνδρομο Lynch).

Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Αν μια γυναίκα διαπιστώσει κάποια συμπτώματα ή είναι υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου (π.χ. έχει κληρονομική προδιάθεση) θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον Ιατρό της, για περαιτέρω συμβουλευτική και αντιμετώπιση.

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Η αρχική αξιολόγηση μιας ασθενούς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του ενδομητρίου (π.χ. μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια) περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων. Ανάλογα με τα ευρήματα και το γενικότερο ιστορικό της, ο Ιατρός μπορεί να συστήσει λήψη βιοψίας από το ενδομήτριο, συνήθως με διαγνωστική απόξεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται η διενέργεια υστεροσκόπησης πριν τη διαγνωστική απόξεση. Έτσι, υπό άμεση όραση, είναι δυνατόν να αναγνωριστούν πολύ μικρές περιοχές στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας με ύποπτα χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στη λήψη στοχευμένων βιοψιών από αυτές.

 

Τι πληροφορίες αναμένεται να μας δώσει η βιοψία του ενδομητρίου;

Σε περίπτωση που υπάρχει καρκίνος του ενδομητρίου, η βιοψία θα μας δώσει πληροφορίες για τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου (grade). Ο πιο συχνός ιστολογικός τύπος είναι ο ενδομητριοειδής.

 

Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του ενδομητρίου;

Αν η βιοψία του ενδομητρίου δείξει καρκίνο, το επόμενο βήμα για την ασθενή είναι να επισκεφθεί Γυναικολόγο Ογκολόγο, δηλαδή Γυναικολόγο με επίσημη εξειδίκευση στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων.

 

Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Χουρσόγλου Σωτήρης, έχοντας εξειδίκευση στη γυναικολογική ογκολογία προσφέρει στο ιατρείο του, στο Περιστέρι, ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, αξιοποιώντας τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές.

ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ολοκληρωμένη
γυναικολογική φροντίδα

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ